e-yoklama

Askerlik Toklaması muayene işlemleri

14 Mayıs 2018 tarihi itibari ile Askerlik Yoklaması Muayene işlemleri, tüm ülke genelinde e-Devlet sistemi üzerinden verilmeye başlanmıştır. Uygulama ile ilgili kullanım klavuzu ve teknik destek almak için gerekli irtibat numaraları ekli dosyada paylaşılmış olup; burada da yapılacak işlemleri sırasıyla kısaca anlatacağız.

1-
Tarayıcınızda ( Google Chrome veya Mozilla Firefox kullanmanızı öneririz.) https://kamu.turkiye.gov.tr/ (Kamu Uygulama Merkezi) adresine giriyoruz.

2
- Açılan sayfada sağ üst köşede bulunan "SİSTEME GİRİŞ" butonuna tıklıyoruz. e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi ekranı açılacak. Açılan bu ekranda sisteme e-Devlet şifreniz ya da e-imzanız ile giriş yapabilirsiniz. e-imza ile giriş yapabilmek için e-Devlet e-İmza uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. ( e-Devlet e-İmza Uygulaması için Tıklayın )

3-
Sisteme başarıyla giriş yaptıktan sonra açılan sayfada sol tarafta yer alan e-Hizmetler bölümüne tıklıyoruz. Açılan ekranda Askerlik Muayenesi Sağlık Muayenesi İşlemleri 'ne tıklıyoruz.

4-
Açılan sayfada askerlik muayenesi için gelen kişinin T.C. kimlik numarasını girileceği ekran açılacak. T.C. kimlik no girmeden önce bu sayafada belirtilen "Sağlık muayenesi işleminin sonucunda oluşturulacak olan belgeyi E-Devlet PDF E-İmza Uygulamasını kullanarak imzalamanız gerekmektedir. Lütfen e-imzanınızı yanınızda hazır bulundurunuz. Eğer E-Devlet PDF E-İmza Uygulamasını indirmediyseniz indirmek içintıklayınız. " uyarıya istinaden e-Devlet PDF e-İmza Uygulamasını indirip kuruyoruz. bu uygulama e-Devlet e-İmza uygulamasından farklı bir uygulama olup işlem sonunda bu uygulamadan imzalama işlemi yapılacağından mutlaka indirilip bilgisayara kurulmalıdır. Uygulama Java üzerinden kurulan bir uygulama olup, bilgisayarınızda mutlaka java kurulu olmalıdır. Uygulama kurulum sırasında mevcut Java Programınızın eski olduğunu ve güncelleme önerisinde bulunacaktır. "LATER" seçeneğine tıklayarak güncelleme yapmadan bu adımı geçin. ( e-Devlet PDF e-İmza Uygulaması için Tıklayın )

5
- e-Devlet PDF e-İmza Uygulaması bilgisayarınıza kurulduktan sonra otomatik olarak açılıp işlem kodu gireceğiniz bölüm görünecektir. Bu işlem kodu muayene işlem aşamalarında 9. adımda karşımıza çıkacak olan sistem tarafından üretilen koddur. o aşamaya gelince kodu bu uygulamada yazıp imzala diyeceğiz. ( Aşağıda sırası gelince değineceğiz.) Uygulamayı yanlışlıkla kapatırsanız masüstünde bulunan e-Devlet PDF e-İmza Uygulaması kısayolundan tekrar açabilirsiniz.

6-
Şimdi sayfada (1. ADIM) askerlik muayenesi için gelen kişinin T.C. kimlik numarasını girip sorgulama işlemine başlayabiliriz.
    - Eğer T.C. kimlik nosu girilen kişi askerlik yükümlüsü değilse; "Sorguladığınız kimlik numarasına ait askerlik yoklaması kaydı bulunmamaktadır." şeklinde uyarı çıkar. Yükümlülüğü bulunmayan bir kişiye sistemde herhangi bir işlem yapılmaz.
   - Eğer T.C. kimlik nosu girilen kişi askerlik yükümlüsü olup e-Devlet sisteminden yükümlülük işlemleri için başvuruda bulunmadıysa; "Yükümlünün sağlık muayenesinden önce e-Devlet Kapısı üzerinden yoklama başvurusu yapması gerekmektedir." şeklinde uyarı çıkar. Bu durumda başvuran kişiye öncelikle e-devlet üzerinden yükümlülük işlemlerini yapıp daha sonra tekrar başvuruda bulunmasını belirtiyoruz.
   - Eğer T.C. kimlik nosu girilen kişi askerlik yükümlüsü olup aile hekimi olarak bize kayıtlı değilse; "Sorguladığınız kişinin aile hekimi olmadığınız için muayene işlemlerini gerçekleştiremezsiniz, kişiyi kendi aile hekimine yönlendiriniz." şeklinde uyarı çıkar. Bu durumda kişi kendi aile hekimine yönlendirilir.
   - Eğer T.C. kimlik nosu girilen kişi askerlik yükümlüsü olup, kişi kendi e-Devlet başvurusunu yapmış ve aile hekimi olarak da bize kayıtlı ise 2. ADIM 'a geçebiliriz.

7-
2. ADIM 'da sayfada kişinin kimlik bilgileri ve fotoğrafı karşımıza çıkacak. Burada fotoğraf ve bilgilerinin doğruluğunu kontrol ediyoruz. Özellikle fotoğraf yok ise ya da kimliği ile uyumsuz fotoğraf yüklenmişse kişiye e-devlet üzerinden gerekli düzeltmeleri yapması konusunda yönlendiriyoruz. Eğer tüm bilgiler ve fotoğraf eksiksiz ise "DEVAM ET" butonu ile 3. ADIM 'a geçiyoruz.

8- 3. ADIM 'da kişinin istenilen boy, kilo, kan grubu, tansiyon ve vücut sıcaklığı değerlerini muayene bulgularına göre tek tek girip "DEVAM ET" butonuna basarak 4. ADIM 'a geçiyoruz. Eğer muayene edilen kişinin Beden Kitle indeksi , Geçici Sağlık Kurulu'na sevkini gerektiriyorsa uygulama direk 7.ADIM 'a yönlendirir ve kişi Geçici Sağlık Kuruluna sevk edilir. Eğer Beden Kitle indeksi Askerliğe elverişli sınırlarda ise uygulama 4. ADIM 'dan devam eder.

9-
4. ADIM 'da kişinin gözle görülür uzuv kaybı veya görünümü bozan ortopedik rahatsızlığı olup olmadığı değerlendirilir. Yok ise; ilgili seçenek işaretlendikten sonra "DEVAM ET" butonuna basarak 5. ADIM 'a geçilir. Eğer rahatsızlık seçeneği seçilip "DEVAM ET" butonuna basılırsa uygulama direk 7.ADIM 'a yönlendirir ve kişi Geçici Sağlık Kuruluna sevk edilir. Geçici Sağlık Kuruluna sevk edilmesi gereken durumlarda hastane sevk seçeneği seçilmemeli mutlaka Geçici Sağlık Kurulu sevk seçeneği seçilmelidir.

10
- 5. ADIM 'da kişinin sağlık durumu hakkında bilgi formu, e-Nabız üzerindeki sağlık kayıtları ve muayene bulguları ışığında, bu bölümde yer alan;
   Geçmiş Hastalığa Dair Kaydı var mı?
      Hayır
      Evet
   Görme/İşitme Kaybı var mı?
      Hayır
       Evet
   Alkol/Madde Bağımlılığı var mı?
      Hayır
      Evet
   Psikiyatrik Rahatsızlık var mı?    
      Hayır
      Evet
   Bedensel/Ruhsal İleri Tetkik Bulgusu var mı?
      Hayır
      Evet
sorularına cevap verilir. Burada yer alan her hangi bir seçenek "Evet" olarak seçildiğinde ilgili alanda tespit edilen durumla ilgili açıklama yazılacak ve sevk edilecek polikliniğin seçimi ile ilgili liste alanları açılır. Bu bölümler doldurulduktan sonra kişi hastaneye sevk edilir. Askerlik yükümlüleri İçin A Grubu Hastalıklar askerlik yapmaya engel değildir ve sevk gerektirmez. A grubu hastalık tanısından dolayı yukarıda evet seçilirse kişi gereksiz yere sevk edilir ve devamında kişi askerlik şubesinden aile hekimine tekrar yönlendirir. Bu hatanın önüne geçebilmek için 5. ADIM 'da her hangi bir alanda "Evet" seçildiğinde ilgili A grubu hastalık kodlarının listelenmesi ve oluşabilecek hataların önüne geçilmesi sağlanmalıydı. Önümüzdeki süreçte bu bölümde konuyla ilgili güncelleme yapılmasını umut ediyoruz. 6. ADIM 'da A grubu Hastalık kodları bulunsa da işlemi geriye almak gerektiğinden işlevsel görünmüyor. Dolayısıyla bu süre zarfında 5. ADIM 'da işlem yaparken branşlara göre ayrılmış A Grubu Hastalıklar Listesi 'ne eş zamanlı olarak web sitemizde Dökümanlar bölümünden ulaşabilirsiniz. ( A Grubu Hastalık Listesi için Tıklayın ) Tüm seçenekleri Hayır olarak seçtiysek "DEVAM ET" butonuna basarak 6. ADIM 'a geçiyoruz.

11
- 6. ADIM 'da kişinin bilinen ya da tespit ettiğimiz A Grubu Hastalığı var ise listeden seçiyoruz. ( Burada seçtiğimiz rahatsızlıklar Askerlik Yapmaya Engel Teşkil etmiyor.) . Kişinin A Grubu rahatsızlığı yok ise listeden herhangi bir seçim yapmadan "DEVAM ET" butonuna basarak 7. ADIM 'a geçiyoruz.

12
- 7. ADIM 'da kişinin hiçbir rahatsızlığı yoksa ICD10 kodu alanına "Z02.3 ASKERE ALINMA İÇİN MUAYENE" kodunu girip "DEVAM ET" butonuna basarak 8. ADIM 'a geçiyoruz.

13
- 8. ADIM 'da kişinin muayene sonucuna itiraz edip etmeme durumu sorgulanıyor. Kişinin itirazı var ise itirazı olduğu alanda ilgili branşa sevk seçilir, itirazı yok ise ilgili alan seçilerek "DEVAM ET" butonuna basarak 9. ADIM 'a geçiyoruz.

14
- 9. ADIM 'da başından beri yapılmış tüm aşamaların özet dökümü çıkar. Bilgilerde yanlışlık tespit edilirse "DÜZENLE" butonuna basarak başa dönülebilir. Eksiklik yok ise "KAYDET" butonuna basarak 10. ADIM 'a geçilir.

15- 10. ADIM 'da ekran rapor oluşturulmuş ancak imzalanmamış halde ekrana yansır ve üzerinde 5 haneli İşlem Kodu bulunur. Bilgisayarımızın masaüstünde kısayol olarak bulunan daha önceden yüklediğimiz e-Devlet PDF e-İmza Uygulaması çalıştırıp açılan uygulamada 5 haneli işlem kodunu girerek imzalama işlemini yapıyoruz. İmzalama işlemi başarıyla sonuçlandıktan sonra tarayıcımızda imzalanmamış sayfa otomatik olarak imzalı hale dönüşüyor ve işlem tamamlanmış oluyor. Hazırlanan rapor elektronik ortamda e-Devlet üzerinden Askerlik Şubesine gönderildiğinden kişiye rapor çıktısı vermeniz gerekmiyor. Eğer kişi hastaneye sevk edilmişse oluşturulan raporu dosyaya indir seçeneğinden indirdikten sonra dosyanın 1. sayfasının ve 2. sayfasında yer alan "hastaneye sevk belgesi" de çıktıları alınıp imzalanarak kişiye mutlaka verilmelidir.
1243 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam40
Toplam Ziyaret180381
Takvim
Hava Durumu
Saat