Okul Servis Şoförleri İçin Sağlık Raporu

Okul Servis Şoförleri İçin Sağlık Raporu Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin 8inci Maddesi uyarınca Okul Servis araçlarını kullanan şoförler ile rehber personelin taşıması gereken şartlar düzenlenmiştir.

Okul Servis Şoförleri İçin Sağlık Raporu

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin 8inci Maddesi uyarınca Okul Servis araçlarını kullanan şoförler ile rehber personelin taşıması gereken şartlar düzenlenmiştir.

Taşıma işlerinde çalışanlar
MADDE 8 –
(1) Okul servis araçlarını kullanan şoförler ile rehber personel;
a) Sorumlu ve yetkili olduğu hizmetin niteliklerine sahip olmak,
b) Şoförler için 26 yaşından gün almış olmak. Rehber personel için 20 yaşını doldurmuş ve en az ilköğretim mezunu olmak, (Danıştay 8. Dairesinin 12.02.2010 tarihli ve Esas No: 2009/10048 Sayılı Kararı uyarınca Rehber personel için 22 yaş ve en az lise mezunu olma şartı uygulanmaktadır.)

c) Türk Ceza Kanununun 103, 104, 109, 188, 190, 191, 227 ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 35 inci maddelerindeki suçlardan affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olmak,
ç) Şoförler; E Sınıfı Sürücü Belgesi için 5 yıllık, B Sınıfı Sürücü Belgesi için 7 yıllık sürücü belgesine sahip olmak ve her beş yılda bir şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından almış olmak,(Değişik: RG 24/02/2015 – 29277)

d) Şoförler, son beş (5) yıl içerisinde; bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmak, alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle, sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olmak,
e) Şoförler, “Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi” ne sahip olmak,             zorundadırlar.

(ç) bendinde tarif edilen “bedeni ve psikoteknik açıdan” kişilerin sağlıklı olup olmadıklarını denetleyecek YETKİLİ Sağlık Kuruluşları acaba hangileridir?

Söz konusu YETKİLİ Sağlık Kuruluşları 18.07.1997 tarih ve 23053 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 79uncu maddesi uyarınca kurulan ve Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen Psiko-Teknik Değerlendirme Merkezleri ve Psikiatri Uzmanlarıdır.

Sürücü Belgesi Alacakların Sağlık Muayenelerine Ait Esaslar
Psiko-teknik Değerlendirme ve Psikiyatri Uzmanı Muayenesi
Madde 79-
(Değişik:RG-15/5/2015-29356)
Kanunun ilgili maddelerinde tanımlanan nitelikteki trafik suçlarını işleyen sürücüler ile diğer mevzuat kapsamında psiko-teknik açıdan sağlıklı olma şartı aranan sürücüler ekte yer alan 4 sayılı Cetvelde tanımlanan usul ve esaslara uygun olarak, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutulurlar. Muayene sonucu durumu uygun bulunan sürücülerin sürücü belgeleri Kanunun ilgili maddelerinde belirtilen sürelerin sonunda iade edilir.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 03.06.2005 tarih ve 2005/88 sayılı “Psiko-Teknik Değerlendirme Merkezi” konulu Genelgesinde yer alan “Dolayısı ile kişinin psiko-teknik değerlendirme raporunu değerlendirecek, psikiyatrik muayeneyi yaparak son kararı verecek kişi Psikiyatri Uzmanıdır. Psiko-teknik değerlendirme merkezlerinin sadece psiko-teknik değerlendirme yapması mümkün olmayıp, sürücülerin mutlaka psikiyatri muayenesinden geçmesi gerekmektedir.” hüküm uyarınca sürücülerin Psikoteknik açıdan sağlık kontrollerinin mutlaka PSİKİYATRİ UZMANLARI tarafından yapılması gerekmektedir.

Ayrıca, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 36ıncı maddesinde;

“Şoförlerde aranacak nitelik ve şartlar
MADDE 36 – 
(1) Bu Yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerde çalışan/çalıştırılan şoförlerin;

a) Taşıtın niteliğine uygun sürücü belgesine sahip olmaları,
b) İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları,
c) Büyük otobüs kullananlarının 26 yaşından gün almış olmaları,
ç) (Değişik ibare:RG-4/5/2016-29702)
 66
 yaşından gün almamış olmaları,
d) (Değişik:RG-31/12/2010-27802) Şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları,
e) Tehlikeli madde taşıyan taşıtları kullananlarının, ilgili mevzuatın öngördüğü eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olmaları,
f) Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza almamış olmaları,

şarttır.” hükmü yer almaktadır.

677 kez okundu

Yorumlar

     25/10/2017 12:47

madde 79: "diğer mevzuat kapsamında psiko-teknik açıdan sağlıklı olma şartı aranan sürücüler ekte yer alan 4 sayılı Cetvelde tanımlanan usul ve esaslara uygun olarak" demiş. tartışıcak bir nokta yok ama çalıştayda bir taraflarından aile hekimini bulaştırmışlar. Danışmanlarını işten atmak lazım.
Mehmet TORCU

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam25
Toplam Ziyaret180628
Takvim
Hava Durumu
Saat